Kommunikaation kompastuskiviä

– jotta ymmärtäisimme toisiamme paremmin

Arto Mustajoen podcast-sarja

Kirjasta lisää

Kirjaa VÄÄRINYMMÄRRYKSIÄ: VOISIMMEKO PUHUA JA KUUNNELLA PAREMMIN voi ostaa kaikista hyvin varustetuista kirjakaupoista. Sen voi tilata myös suoraan kustantajalta.

Kirja ja Arto Mustajoki mediassa

Radio-ohjelmissa:

Aristoteleen kantapää 2.9.2020: Miksi ymmärrämme toisiamme väärin?
Miia Krausen vieraana 27.8.2020: Olisit heti sanonut! – miksi emme ymmärrä toisiamme.
Horisontti 10.4.2021: Miksi emme ymmärrä toisiamme?

ALFA-TV:SSÄ ISÄNTÄNÄ TAPANI RUOKANEN

Kirjasta sanottua:

”Tämä kirja tulee tarpeeseen jokaiselle.  Laajaan lukeneisuuteen perustuen ja syvään sydämen sivistykseen nojaten, Mustajoki löytää väärinymmärryksen kipupisteet ja innostaa ymmärrykseen. Hän loihtii hymyn huuleen.  Ystävällisen määrätietoinen teos, joka tekee meistä parempia ihmisiä.”
Esa Saarinen, filosofi

”Teos lienee tarjolla olevan tietokirjallisuuden monipuolisin inhimillisen viestinnän väärinymmärrysten syiden ja selitysten tarkastelu. Kirjan jälkeen on lukijan mieli kaksijakoinen: toisaalla on lisääntynyt ymmärrys, miksi niin moni neuvottelu on mennyt pieleen, toisaalla pohdinta, olisiko joskus varmempaa olla kokouksessa hiljaa. Psykologi ei kirjan luettuaan välttämättä tarjoa ”asioista puhumista” rutiinivastauksena vuorovaikutuksen ongelmien ratkaisemiseksi, vaan saattaa ymmärtää aiempaa paremmin, miten ja miksi ongelmat voivat puhumalla lisääntyä. Lisäksi kirja on hauska. Lukija ei voi ohittaa kirjan esimerkkejä muistamatta itse kohtaamiaan tai aiheuttamiaan väärinymmärryksiä, toivottavasti ymmärryksen lisäännyttyä kuitenkin armeliaampana sekä itselleen että kanssaihmisille. Ymmärrystä  ovat omiaan lisäämään konkreettiset ohjeet, jotka kirjoittaja on koonnut kirjan loppuun. Ei olisi pahitteeksi, vaikka nämä ohjeet laitettaisiin jokaisen johtajakoulutuksen pakolliseksi oppimääräksi.”
Liisa Keltikangas-Järvinen, psykologian emeritaprofessori ja tietokirjailija Helsingin yliopistosta

”Ajatteletko, että ihmisten pitäisi ymmärtää toisiaan? Väärinymmärryksiin on paljon syitä, joista osa liittyy siihen, miten aivomme toimivat ja osa taas kielen rakenteisiin, kulttuuriin ja vuorovaikutustilanteisiin. Tämän kirjan lukeminen antaa työkaluja väärinymmärrysten välttämiseen, ja jättää lukijan ihmettelemään, voimmeko oikeasti koskaan ymmärtää toisiamme.”
Minna Huotilainen, aivotutkija Helsingin yliopistosta

”Pohdin välillä ystäväni kanssa klassista kysymystä: jos kaksi eri mieltä asioista olevaa ihmistä lähetetään vuorelle viinitonkan tai teekannun kanssa, tulevatko he lopulta alas yhteisymmärryksessä, jos vain aikaa ja halua ymmärtää on tarpeeksi – vai ovatko jotkut näkemykset täysin yhteensovittamattomia? Nyt ajatusta täytyy täydentää: vuorelle on syytä lähettää kaksikon lisäksi Arto Mustajoen kirja väärinymmärryksistä. Se avaa väärinymmärrysten syitä ja seurauksia ja antaa välineitä puhua ja etenkin kuunnella toista paremmin. Vuorelta ei tarvitse tulla samanmielisinä, mutta olisihan se järkevää, että kiistelijöille kävisi selväksi edes se, mistä tarkalleen ottaen vallitsee erimielisyys ja mitkä toiselle sovitelluista ajatuksista ovatkin vain väärinkäsityksiä.”
Reetta Räty, toimittaja, journalistiikan työelämäprofessori Tampereen yliopistossa

”Mielenkiintoinen kirja ja tärkeä aihe. Mieleeni tulee tällainen esimerkki toimittajien väärinymmärtämisestä (tai vääristelystä): ’Neuvostoliiton romahdettua, Venäjä joutui luopumaan Viron luoteisrannikolla olevasta Paldiskin laivastotukikohdasta (1994). Suomen puolustusvoimien komentaja Gustav Hägglund sanoi jossain yhteydessä, että hän ymmärtää, miksi Venäjä haluaisi pitää tukikohdan itsellään. Hägglundin harmitus oli iso, kun julkisuudessa kerrottiin, että hänen mielestään Venäjän pitäisi saada pitää Paldiskin laivastotukikohta!”
Arvi Lind, eläkkeellä oleva YLE:n uutistoimittaja

”Kirjan aihe koskettaa jokaista lukijaa, sillä kaikilla on esimerkkejä viestinnän epäonnistumisesta arkisissa vuorovaikutustilanteissa. Omakohtaiset ja itseironiset kokemukset tekevät Arto Mustajoen tekstistä kiinnostavaa ja viihdyttävää luettavaa. Kielentutkija ujuttaa tutkimustietoa lukijalle kuin varkain tarinoinnin ohessa.”
Pasi Kivioja, YTT ja vapaa toimittaja

”Kirja on runsaudensarvi, josta voi ammentaa ajatuksia kommunikaation tärkeyden ymmärtämiseen. Parisuhdetyö on mielestäni eräänlaista väärinymmärrysten setvimistä: joko ihminen on ymmärtänyt itsensä jo alun perin väärin tai sitten suhteessa tapahtuu jotain, joka alkaa keriä eräänlaista väärinymmärrysten vyyhtiä kumppanusten välille.”
Marianna Stolbow, parisuhdekouluttaja, kirjailija

”Hauska kirja. Perinpohjainen, mutta helppo lukea. Hilpeitä esimerkkejä on paljon!”
Pasi Heikura, toimittaja ja tietokirjailija